torsdag, oktober 07, 2010

Balansekunstner

Jeg tror at det å leve i bunn og grunn handler om balanse. ”Som Yin og Yang. Yin det jordiske, yang det himmelske prinsipp. De symboliserer to motsatte, komplementære prinsipper som kald – varm, mørk – lys, passiv – aktiv og så videre. Overgangen mellom yin og yang er ikke skarp, men flytende. Yang og yin sees på som krefter som skal utfylle hverandre. De kan ikke eksistere uten hverandre.

The relationship between yin and yang is often described in terms of sunlight playing over a mountain and in the valley. Yin (literally the 'shady place' or 'north slope') is the dark area occluded by the mountain's bulk, while yang (literally the 'sunny place' or 'south slope') is the brightly lit portion. As the sun moves across the sky, yin and yang gradually trade places with each other, revealing what was obscured and obscuring what was revealed.” (Sakset fra Wikipedia.)

Jeg tror at når vi opplever livet vanskelig eller krevende, eller kanskje også meningsløst, så er det fordi vi er i ubalanse. Jeg tror derfor at personlige/terapeutiske prosesser handler om å gjenopprette balanse. Om å integrere større deler av oss selv, Skyggesidene våre, som Jung kaller dem. Det handler ikke om å bli større, bedre, riktigere… Jeg tror at det handler om å møte seg selv med raushet, med kjærlighet. Om å gi seg selv lange nok armer til å kunne romme de store kontrastene og motsetningene vi alle har i oss. Ikke for å nødvendigvis like alt, men for å akseptere. Klarer vi å integrere denne aksepten, frigir vi oss selv og vil så oppleve balanse igjen. Da faller vi på plass.

La oss, med stolthet i stemmen, kalle oss BALANSEKUNSTNERE!

Mixed Media Collage er faktisk en helt perfekt teknikk (eller uttrykksmåte) nettopp med tanke på det å romme, det å være raus, og det å skape balanse. En teknikk hvor det er et stort spenn i materialuttrykk som på en raus og romslig måte føyes sammen og skaper balanse.7 kommentarer

Ольга Голуб sa...

Фантастика! Очень красиво и интересно!

Maria sa...

Jag har länge länge beundrat dina tavlor som jag tycker är fantastiska.
Fantasifulla med många ord att tänka på.

Maria

bestevenn sa...

Hei. Så uttrykksfyll og flott. Og hvis du vil ha oversatt det russiske (vet ikke om du forstår det?) så sier hun også fantastisk, vakkert og interessant. Og det er jeg helt enig i. Meningsfyllte uttrykk med farger som fanger blikket.

Gunn (Merete) sa...

Jeg likte måten du forklarer ying og yang, den treffer og det føles så riktig. Å finne balansen kan ta tid og man kan få tilbakefall. Tungt til tider, men også lærerikt morsomt og utfordrende- man kjenner at man lever.
Herlig bilde, og fargene du bruker nå forklarer mye- komunikasjon er viktig.
Ha en flott ettermiddag og kveld.
Klem Gunn

Marit sa...

Så nydelig åshils..og så godt å se du ertilbake med å dele tankene dine igjen. Jeg er helt enig med deg..balanse er viktig. Det er ikke uten grunn at de gamle grekerne snakket om den gyldne middelvei..selv om det ofte blir brukt i sammenheng med nytelse og forbruk.

Jeg pleier å si at jeg er en enkel kvinne fra landet. Jeg tror mange fukter inn i detaljer fordi detaljene gir større rom for bortforklaringer. sannheten...eller helhetstenikingen kan gjøre at vi må ta ubehaglige valg...det kan være så vondt at vi flykter inn i detaljene for å komme unna..mens vi innerst inne vet svaret...hmm..dette ble rørete...men det jeg prøver å si er at når man tør å se helheten i livet sitt, tør å velge ubehaglig..ja..da kommer balansen tilbake og vi trives bedre med oss selv og trenger ikke lenger å leve så på overflatene.

T's Creations sa...

Mye å tenke over her hos deg, men blir nesten litt distrahert av det nydelige bildet. :)

Dymphie sa...

this painting is so wonderful, love the little balancing lady, precious.