onsdag, desember 21, 2011

21. desember - Trust your beautyI disse julebord- og finstastider er det greit å minne seg selv på hvor vakre vi faktisk er! Still deg foran speilet, lur frem et lurt smil og kikk litt skrått på deg selv... Jepps, du er vakker! ...

"As good as it gets" - filmtittelen er egentlig et flott livsmotto! Den rommer både det å sette pris på det man har og det å med hva slags briller vi velger å møte verden med. Og med en herlig dose humor i tillegg - ja, da kan det ikke annet enn å funke! 

"Livets lyse side"


Det tre store ting med filmen "As good as it gets". Det ene er Jack Nicholson, det andre er Helen Hunt, det tredje er et manus fullt av skarpe og svært morsomme replikker. Hvis man bare balanserer resten av ingrediensene rett, MÅ resultatet bli en minneverdig og bra film. Det ble det.

Melvin (Jack Nicholson) er en suksessrik forfatter med et stort handikap på den sosiale siden. Han lever en eremitt-tilværelse bak fem ganger låste dører, og er blottet for sosial intelligens, takket være tilstanden OCD - obsessive compulsive disorder. Melvin må ha full orden på ting, det må våre helt rent, han kan ikke tråkke på sprekker i gaten, og han kan ikke forandre på noen mønstre i livet. Før han etter hvert blir helt nødt.

Det begynner med en liten fillebikkje, og det slutter selvsagt med den store kjærligheten - selv om utviklingen dithen er en smule kryptisk. Melvins homofile kunstnernabo Simon (Greg Kinnear) blir banket opp av ranere, og Melvin blir tvunget til å grave fram sine gode sider. Etter hvert som han slipper andre mennesker inn på seg, får han det også bedre med seg selv, og han tør å være ørlite spontan (dog ikke uten sylskarpe og lett malplasserte iakttagelser) og slippe til litt følelser. Helen Hunt spiller servitøren Carol, den eneste Melvin tør stole litt på. Forholdet blir naturligvis ganske komplisert før det ender lykkelig rett før rulletekstene.

Hvis dette virker som et litt tomt referat, illustrerer det poenget nokså greit. Det SKJER ikke så fryktelig mye i denne filmen, annet enn karakterenes utvikling. Når det er sagt, er det også noen mindre ujevnheter akkurat på dette feltet også - det er liksom ikke helt greit å forstå seg på Melvins følelser for Carol, og hennes motivasjon for å eventuelt gå inn i et forhold med ham synes å være takknemlighet og desperasjon mer enn kjærlighet.

...

Sterk tekst - nydelig melodi:1 kommentar

Helle Gerd sa...

Kære Åshild.
Jeg hygger mig i et lilibitte sommerhus i mit uldne længærmede og langbenede uldne undertøj , vakker er jeg nu ikke, min ih hvor har jeg det dejligt. Og når jeg læser din blog, ser jeg dit vakre smil for mig.
Kærlig hilsen Helle.