onsdag, mai 09, 2012

Underbevisstheten er rare greier...


Underbevisstheten er en fascinerende greie... Og i dag må jeg bare vise dere hva som dukket opp når jeg laget noen Art Journal-bakgrunner nå i helga. For det var det jeg gjorde. Enkelt og greit. Hadde det grådig moro med spray, embossingpulver og blekk! Og aller først laget jeg siden som er avbildet over her. Jeg stemplet motiv og tekster i en collage, embosset dem i hvitt og sprayet så over med blekkspray slik at motivene kom tydelig frem. Og siden ble kul, sant? 

Men det morsomme kommer nå. For, som vanlig bruker jeg mye blekk, så arket blir temmelig bløtt. Med min tålmodighet er det intet alternativ å vente til alt tørker. Nope. I stedet for la jeg et hvitt ark over og lagde et avtrykk - perfekt som ny bakgrunn til Art Journalen min. Ja, for arket ble stilig. Du ser det under her:


Men så kommer det morsomme! For, rapportskrivingen min har tydeligvis surret i bakhodet lenge, uten at jeg har fått helt taket på det. Plutselig så jeg at det første bildet jeg lagde, er et bilde på hvordan jeg skulle ønske at M og F kunne fungere sammen (jmf. gårsdagens blogginnlegg). Her er det feminine og maskuline i meg forent på en herlig måte. Stolthet, styrke og humor i god blanding. 

Og så begynte jeg å tenke... For i kunstterapien har vi en metode som kalles "baksidebilde", utviklet av Jes Bertelsen. Det handler om å først lage et kreativt uttrykk, gjerne på et A3-ark, av f.eks. en følelse eller en scene fra en drøm. Når dette bildet er ferdig, tar man et nytt ark, legger det over det første og tegner omriss av de konturene man kan se gjennom arket. Så går man på skattejakt i bildet. Og det er jo nesten det jeg gjorde! Jeg laget et bilde - la et nytt ark over og skapte et slags avtrykk. Og fikk intuitivt lyst til å gå på skattejakt! 

Og jeg fant skatt etter skatt! Plutselig satt jeg der med et bilde som fortalte meg så mye om hvordan jeg bør jobbe fremover for å få bedre balanse mellom M og F. Jeg kombinerer metoden med å bruke collageelementer fra ukeblader. Elementene finner jeg ved å bla meg igjennom bladet og helt konsekvent plukke ut de tingene som jeg kjenner at, YES, den skal med! Og nå skal det sies at hele dette uttrykket ble laget for lek og moro, og slett ikke med tanke på terapi. Her var det kreativiteten som rådet helt suverent. Og kreativiteten har en genuin kontakt ned til det underbevisste. 

For når jeg i ettertid, etter at jeg skjønte at dette måtte være et baksidebilde, begynte å se nærmere på det jeg faktisk hadde laget, kan jeg ikke annet enn å glise. 

Det første jeg så, var en kvinneskikkelse. Det gule/oransje var en frodig og varm overkropp, og for alt jeg vet har hun kanskje til og med på seg et ekte hulahulaskjørt i bast! Hun er i alle fall feminin til tusen! Og vips, så smatt den ene foten hennes ned i en lekker rød pensko! Og ikke før jeg hadde fått på henne skoen, ser jeg at det krøller seg en rev rundt halsen hennes. Den ser opp mot henne. Ansiktet ble et lego-fjes, med åpent topplokk. Og fra det lilla på bakken dukket det jommen meg frem et troll! Uten kropp! Jepp, han har vi hilst på før, sant? Men, ser du at han har fått kongekrone også? Og ser jeg nøye på bildet, tror jeg faktisk at hodet er den ene foten til kvinnen. 

Og så begynte jeg å lese om symboler... Om reven som både er listig og lur, som står for fokus, klokskap, strategisk tenkning, jaktinstinkt og målrettethet. I celtisk mytologi ser de på reven som en guide til visdom. Og ser jeg nøye etter, så hvisker den noe rett inn i øret på kvinnen, akkurat slik en veiviser skal.

Den andre foten til dama går inn i (eller er en del av) et stort hode med åpen munn. Det kan minne mye om trollets hode. Det har fortsatt ingen kropp, men har likevel fått en større bevegelighet gjennom å bli en del av damas kropp. Dama har nå én veldig feminin fot og én riktig maskulin. Og funksjonelt vil de være vekselsvis foran og bak – alt etter skrittene hennes. Samspill. 

Og legoansiktet? Herlighet, hva i all verden er terapeutisk med det? Joda. Bare se her: 
    Lego is a toy for people who like to think for themselves. 
    Lego is Danish for "Play Well" 
    Lego is Latin for "I Put Together" 
    The Lego company encourages "Free Form Play" which is about getting the child to be creative in what they   

    build. 


Ok, så har jeg fått med både det å leke godt og det å sette sammen – helt fra det ubevisste! Det kan jeg like! Et bilde på mennesker som liker å tenke selv – ja, som oppfordres til å tenke fritt og være kreative i det de gjør. Fint. Og det at topplokket er åpent, er bra. Det betyr at det er sirkulasjon av frisk luft og nye tanker.
 
Så, direkte levert fra det ubevisste, har jeg fått hjelp til å se hvordan jeg kan jobbe fremover. Ved å leke mer og kose meg med å pusle og bygge opp, kan jeg skape nye ting. Reven er en herlig luring, og kanskje et bilde på min egen intuisjon. Ved å lytte litt mer til den lille stemmen som jevnt og trutt har noe lurt å melde meg, kan jeg bli sikrere på hvilke valg jeg må ta. Og, jeg må ha med meg både mine feminine og maskuline kvaliteter når jeg går steg for sted. Ett skritt i det feminines tegn, hvor ideer skapes, kreativiteten blomster, følelser er i kaos og øyeblikket er det viktigste, til neste skritt i det maskuline, hvor ideene settes ut i live, kreativitetens uttrykk vises frem, med tid for strukturering og overblikk og lange linjer. 

Ja, jeg sa jo det! Underbevisstheten er rare greier... 

2 kommentarer

Vibeke sa...

Utrolig kult!! Dette var virkelig inspirerende:)

aina sa...

Fantastisk. Da har jeg lest de to siste innleggene dine. Tusen takk for inspirasjon utenom det vanlige..
Ønsker deg en flott dag :-))