mandag, mars 27, 2006

Beinhard prosentregning

Jeg er en perfeksjonist. Et prakteksemplar, faktisk! Perfeksjonist fra topp til tå, fra innerst til ytterst.

Av og til tror jeg at det er perfeksjonismen min som er min største drivkraft. Ønsket om å prestere 120%, pusher meg til å yte enda litt mer, til å tøye meg enda litt lenger... Og det er bra! Det er en god egenskap å kunne pushe seg selv, strekke seg litt ekstra. Det er bra å ville yte maksimalt. Da har jeg gjort mitt beste.

Men ikke det at jeg da kan være fornøyd fordi jeg har gjort mitt beste. Det er ikke poenget. Poenget er at da er det ikke fare for negative tilbakemeldinger fra andre. Yter jeg 120% hele tiden, kan ingen komme og si at jeg ikke har prøvd hardt nok, at jeg ikke har jobbet godt.

Men å yte 120% alltid – på alle områder – det er et temmelig ambisiøst mål. Jeg ser det. Og jeg nikker når noen minner meg på at av og til er 80% godt nok. Jada, jeg ser det. Men det preller av. 80% er slett ikke godt nok. Det er minst 20% for lite. 80% vitner om at jeg ikke har gjort mitt beste, at jeg ikke har prestert så godt som jeg burde. ”Godt nok” føles som en dårlig unskyldning for dårlig utført arbeid...

Perfeksjonist. Ønsket om å være perfekt. Ja, jeg vil gjerne være perfekt. Selvfølgelig vil jeg det! Og det sliter meg ut. Jeg ser det. Fornuften min ser det. Kroppen min ser det. Likevel stritter hele meg imot når jeg prøver å senke kravene til meg selv.

”Godt nok”... Jeg tror det handler om selvinnsikt. Om å innse at det ikke forventes at jeg skal levere 120% hele tiden. Om å innse at jeg ofte stiller helt urealistiske krav til meg selv. Om å godta at av og til er godt nok det beste jeg kan klare der og da. Om å godta at jeg har begrensninger. Og ikke minst – om å innse at menneskene rundt meg faktisk syns det er helt greit at jeg ikke alltid leverer topprestasjoner.

”Godt nok”... Jeg tror det handler om prioriteringer. Når noe er godt nok, kan jeg legge det til side og fokusere på noe annet. Si til meg selv at nå har jeg brukt nok energi på dette. Nå ønsker jeg å gjøre noe annet.

”Godt nok”... Jeg tror det handler om trygghet. Perfeksjonisme handler mye om utrygghet, om å ikke stole på at det jeg gjør er bra nok. Godt nok er motpolen. Jeg viser trygghet i meg selv når jeg kan si at noe jeg gjør er godt nok. Trygghet i at jeg har verdi selv om jeg ikke er perfekt.

”Godt nok”... Jeg tror det handler om å være snill med meg selv. Det handler om å ta vare på meg selv. Om å behandle meg selv på samme måte som jeg behandler andre mennesker. Om å se på meg selv med romslighet og raushet.

Godt nok – min første tolkning av uttrykket er ’ikke optimalt’. Men det er faktisk ikke det ordene sier. Godt nok. Hør på uttrykket. Det er godt og det er nok. Tydeligere kan det vel egentlig ikke sies.

6 kommentarer

Anonym sa...

Hei Åshild !

Det er en fryd å være med på reisen din ! Du skriver så ærlig, godt og engasjerende, og du har en kreativitet jeg ikke har sett maken til noen gang !
Det er terapi for kropp og sjel å følge bloggen din ! Og ikke minst tankevekkende.....
Takk for at du gir så mye av deg selv !

Klem :o)

T:o)ve sa...

Huff Åshild, jeg kjenner meg dessverre så altfor godt igjen i denne teksten....! Vi må lære oss til å senke skuldrene litt innimellom ;o)

Klem og lykke til videre på reisen :o)

banglamarie sa...

Dine ord er så tankevekkende, og jeg kjenner meg sånn igjen. Siden jeg ble syk har jeg slitt med dette. Jeg kan ikke gi 120%. Kroppen vil det ikke. Men en side i meg vil likevel 120%. Mindre blir ikke godt nok. Nå har jeg vel etterhvert lært meg at så langt jeg orker er godt nok, men det var og er vanskelig.

Du er fantstisk med ordene dine og du skriver så ærlig. Fantastisk å følge deg på din reise :)
Ha en god dag!!!!

gudrun sa...

Du har så mange fine tanker å dele Åshild. Tusen takk!
Jeg følger reisen din med stor glede og lærer mye for hvert innlegg du har på bloggen din.
Du er så full av kreativitet som du raust deler.
Håper du vil være med på {21} også. Det hadde vært utrolig morsomt. ;-)
Ha en fin dag, Åshild.

Lene S sa...

Åshilds reise - ren terapi for hver besøkende;o) Takk for at du deler så generøst av deg selv.....det du skriver er bra for oss andre også ;o)

Anonym sa...

Som jeg kjenner meg igjen i tankene dine om "godt nok"...tror det med å skulle ha kontroll hele veien, skulle prestere optimalt, skulle være den finke er noe mange av oss jenter har i oss. Snill og flink pike syndromet kan vi kalle det, og det er slitsomt. Så senke skuldrene, jobbe med å forstå at 80% kan være godt nok, innse at det ikke alltid kan være 100% eller bedre er viktig...for meg også:o) Takk for tankevekkende ord, og for at du skriver så befriende ærlig og godt.