torsdag, mars 23, 2006

Inhabile eller feige eksperter?


Jeg må en liten svipptur tilbake, jeg. Tilbake til debattprogrammet mellom Bør, Skal og Må og utfordrerne Ønsker, Kan og Vil. Jeg er ikke noe glad i diskusjonsprogrammer. Det er så mye enklere å forholde seg til ting som har ett klart svar! Diskusjoner frem og tilbake sliter meg ut – jeg klarer ikke henge med lenger enn noen minutter før jeg er helt forvirra. Hvem skal jeg tro på? Hvilke argumenter er de beste? Hvem vet best? Hva er lurest? Hva er riktigst? Hva gir meg best utbytte?

I følge ekspertvurderinger etter slike heftige debattprogrammer, er det svært ofte Bør som går av med seieren. Hun er en råtass til å argumentere! Av og til mistenker jeg henne for å drive ren manipulasjon! Hun vet hvilke argumenter som fungerer, vet hvor hun skal pirke for å overbevise usikre tilhørere. En dreven politiker – det er det hun er!

Og hun er ikke alene. Hun har to sterke medspillere, to rivjern som er suverene til å få saker banket og vedtatt. Skal og Må har pliktfølelse i blodet og er fulle av god oppdragelse. De vet hva som sømmer seg, hvordan man helst bør oppføre seg, hva som er passende og hva som slett ikke er det! Og de har lang erfaring med hvilke saker som fungerer og hvilke som blir fiasko. De kjenner ’gamet’.

Jeg vet at utfordrerne Ønsker, Kan og Vil er hentet inn i debatten for å tekkes de som mener at Bør, Skal og Må er for sneversynte. Og jeg skjønner at uten dem hadde det blitt en lite spennende debatt. Men jeg tar meg i å bli frustrert over de tre! De snakker om følelser og lyster, om å lytte til seg selv, kjenne etter... uten å ta hensyn til rammebetingelser og tidligere erfaringer.

Ønsker – hun er vrien. Hun sitter med store og levende øyne og ber tilhørerne om å tenke stort! Om å ikke henge seg opp i detaljer og rammer og økonomi og andre uvesentlige ting. ”Hva ønsker du deg? Hvilke drømmer har du?” Må rister alltid oppgitt på hodet og ber henne få beina på jorda igjen.

Til tross for at Kan ikke er den som snakker mest i debattene, er det noe ved henne som tar oppmerksomhet. Hun ser så trygg ut. Følger med i debatten, flytter blikket mellom pågående Bør og entusiastiske Ønsker. De få gangene hun tar ordet, er argumentene umulige å si imot. Argumentene er bunnsolide – bygd på dokumentert kunnskap.

Og Vil nikker enig. Alltid. Det er som om det er en slags enighet om rekkefølgen hos dette trekløveret: Ønsker leder an, setter saker på dagordenen. Kan bekrefter eller avkrefter mulighetene og Vil setter sakene ut i live. Hun er den som får ting til å skje.

Men – likevel er det Bør som oftes går seirende ut av debattene. Jeg begynner å lure på om ekspertene som vurderer debatten er inhabile... Forutinntatte. Kanskje til og med feige?

De fem friheter

Friheten til å se og høre det som er
istedenfor det som burde være,
var eller kommer til å bli.

Friheten til å føle som du gjør
istedenfor det du burde føle.

Friheten til å si det du tenker og føler
istedenfor det du burde tenke og føle.

Friheten til å be om det du ønsker
istedenfor å vente og se om du får det.

Friheten til å ta sjanser på egne vegne
istedenfor alltid å være på den sikre siden.

Fra Virginia Satir

3 kommentarer

Linda Muhr sa...

Du är så duktig, blir så glad varje gång jag ser något nytt från dig!
Kram Linda

Lene S sa...

Wow...... Ikke bare er det utrolig inspirerende å nyte de kreative arbeidene du legger ut her, men her får man også åndelig føde og litterære gullkorn i høyklasse! Du er litt av ei dame! Takk for at du deler med eg Åshild, det er en fryd å besøke deg!

Klem Lene

banglamarie sa...

Du skriver så herlig AAshild at det er en fryd å besøke siden din. Og tankevekkende. Du har så mange kloke og fine ord!
En fryd for øyet og en fryd for sjelen ;)