tirsdag, juni 06, 2006

Å være tilstede...

De siste dagene har gitt meg gode opplevelser som perler på en snor! Jeg har virkelig kjent på hvordan det er å leve. Kjent smaken av det gode liv! Kjent hvordan bergogdalbane-vogna har ført meg oppover og oppover mot nye høyder. Kjent på kribling. Latter. Glede. Energi. Fryd! Jeg har løpt med vidåpne øyne og utstrakte armer - for å suge til meg mest mulig av alt det gode rundt meg. Fylle på både hovedtank og reservekanner.

For all min bergogdalbane-erfaring sier at det er nødt til å komme andre tider. Når vi runder toppen, tar det ikke mange sekundene før vi raser utfor i et skremmende tempo. Og bergogdalbane-erfaringen min gir hjernen min beskjed om å begynne å forberede meg på nedoverbakke. Så istedenfor å hylende nyte utsikten og følelsen av å være her på toppen - akkurat nå, stilles hodet inn på nedtur-frekvensen, på det som kommer - snart...
"Å være tilstede" - det høres ut som en ganske enkel sak. Være der hvor det skjer. Tilstede. Bevisst. Men for meg er dette en av de store utfordringene.

Jeg er god til å mimre. Til å se bakover. Finne tilbake til situasjoner. Møter. Opplevelser. Stemninger. Følelser. Ting som har vært. Ting jeg har gjort.

Jeg er god til å være i fremtiden. Kjenne på forventninger til det som kanskje skal skje. Glede meg. Grue meg. Kjenne kriblingen som kommer når jeg ikke vet. Og uroen i magen når jeg føler jeg ikke har kontroll på det som kommer.

Men å være tilstede - det er jeg ikke god til.

Av og til rett og slett fordi jeg ikke vet hvordan jeg gjør det. Hvordan jeg er tilstede - her og nå. Jeg er ikke vant til å kjenne etter. Føle. Se. Hvile. Bare være.

Og av og til fordi jeg henger igjen i det som har vært. Det gjennomlevde.

Men som oftest fordi jeg hele tiden jager videre. Utålmodig. På jakt etter nye opplevelser, nye utfordringer. Drevet av forventninger. Av kriblinger i kroppen. Eller av rastløshet. Utålmodig etter å komme meg videre frem og opp. Eller drevet av prestasjonsbehov. Å bare være tilstede, tilfredsstiller ikke kravene mine til en 6-er i prestasjoner.

"Å bare være". Det er ikke bare. Det er komplisert. Det forutsetter at jeg legger tilside både minner og forventninger, tidligere opplevelser og tankene om nye. Å bare være - her og nå. Hva kjenner jeg - akkurat nå? Hvordan har jeg det - her jeg er nå? Hvordan puster jeg - nå? Hva ser jeg rundt meg - her? Hva hører jeg - her og nå?

Å våge å være tilstede, våge kjenne etter, lytte, åpne øynene - være her og nå. Ikke se bakover. Ikke fremover. Her. Nå. Det er ikke bare-bare.

6 kommentarer

Unknown sa...

WOW.... For en fantastisk flott layout... En skikkelig freestyle LO... :)

Ja, det er viktig å leve i nuet, være tilstede hver dag, nyte de små øyeblikkene...
Ikke se hverken bakover eller fremover, men nyte dagen i dag.
Det høres enkelt ut, men det er vanskelig... Men man gjør så godt man kan...

Ha en god dag, Åshild. Måtte "bergogdalbanen" din føre deg oppover i dag også.

Anonym sa...

Åååå gurimalla så nydelig LO, Åshild! Jeg blir så imponert over hvor mye du får "sagt" ved måten du har laget den på...

Tankene du deler med oss idag, gjør noe med meg. For jeg kjenner meg så veldig godt igjen i det du skriver... Det er utrolig vanskelig å "bare" være...
Når vi har gode opplevelser, vil vi gjerne stoppe tiden.... Vi vil så gjerne holde på gleden og tryggheten disse gir oss... Men fordi det ikke er mulig å stoppe tiden, ser vi isteden framover mot nye gode opplevelser...

Men, kjære Åshild…. Selv om du føler at du ikke er tilstede, så er du det! Du er veldig tilstede for andre... Du gir så det monner av deg sjøl, og du gjør at andre har det bra! Takk for at du er du!

Håper du har en god dag, vennen...

Klem

banglamarie sa...

Du beskriver så flott hvordan det er å være menneske. Nesten alltid kjenner jeg meg igjen i tekstene dine, og det er godt. Du gir oss noe å tenke på, glede oss over, være tirst sammen med... LIVET!
Det er godt å følge bloggen din! God lesing! Samtidig lærer jeg deg å kjenne, litt etter litt ;)
LO en du har laget er utrolig flott! Du er så flink til å lage dybde i LO'ene dine. Putte inn tanker og følelser på en sånn flott måte. Det beundrer jeg deg for, og håper å lære det selv en dag!
HA en fin dag.
Klem fra Marie

Lene S sa...

Wow...akkurat som Marie sier så er det ofte møter man seg selv i døra her inne hos deg;o) Du beskriver det så utrolig godt, du er en ordkunstner! Det å være tilstede er noe vi mennesker (damer???) er veldig lite vi flinke til...ofte rett og slett, som du sier, fordi vi ikke vet hvordan...eller fordi vi ikke tørr...

Noe sier meg at du er mer tilstede enn du tror.. For maken til våkent og reflekterende menneske har jeg nok aldri vært borti! Og du skal vite at du gjennom dine skriverier gjør meg mer våken også :o) Du gir meg innsikt!

Tusne hjertelig for de flotte kommentarene du legger igjen i bloggen min! De varmer og gleder :o)

Klem Lene

Lene S sa...

Å forresten!! Berg og dalbamelayouten er noe av det kuuuleste jeg har sett på lenge!!!! Way to go!

T:o)ve sa...

Det er en nytelse å komme inn hit å se og lese Åshild!
En herlig og reflekterende historie, og så utrolig mye flott og kreativt arbeid du har laget!
Jeg tar av meg hatten for deg :o)

PS! Skal du ikke oppover til trøndelag snart....? ;o)

KLEM