onsdag, september 13, 2006

Hetetokter?

"Hetetokter er det symptomet kvinnene hyppigst forbinder med overgangsalderen. De kan variere i styrke og hyppighet – fra milde til så kraftige at de ikke er til å holde ut.

Vitenskapen vet ikke nøyaktig hva som er mekanismen bak disse hetetoktene. Man vet at nivåene for hormonene svinger mye på den tiden. Nivåene for østrogen og progesteron måles hele tiden av et senter (GnRH-senteret) lokalisert i hypothalamus. Når eggstokkene ikke responderer like kvikt som før på signalene fra hypofysen, vil GnRh-senteret skrike opp: ”Produser mer hormoner”; hormonnivåene vil svinge, og man tenker seg at dette senteret blir overaktivt og på en måte ”opphetet”. Like ved siden av dette senteret ligger et annet senter for kroppens varmeregulering som kalles det vasomotoriske senter. Det er mulig at overaktiviteten i GnRH-senteret smitter over på varmereguleringssenteret som derfor forårsaker hetetokter. Det blir som en glødende telefonsentral når det er for mye trafikk."

(http://www.futhark.no/Hetetokter.htm)

Det må være dette som har rammet meg! Kanskje ikke i den vanligste utgaven, men definitivt noe som likner! Som at når hjernecellene mine ikke responderer like kvikt på signaler som før, vokser det frem et ROP inni meg; "Vekk opp hjernecellene mine!" Og hodet prøver desperat å utføre oppdraget - blir overaktivt og absolutt på en måte overopphetet. Og varmen påvirker de fleste funksjoner. Som en glødende telefonsentral når det er for mye trafikk.

Jeg er definitivt rammet av et avart av hetetoktene!

"Generelt kan man si at overgangsalderen ikke er noen sykdom. Det er Moder Natur som har laget det slik, og den kan bli en rik fase i livet full av åndelig vekst og med større individuell frihet. Symptomene ved overgangsalderen er like variert i sin uttrykksmåte som kvinnene er forskjellige som individer. Hos kvinner i Vesten er den forbundet med mer plager og ubehag og mange trenger hjelp. Det er viktig å komme i balanse når det gjelder hormonene. Man kan godt si at de styrer oss. Balanse kan man kun oppnå ved å bruke hormoner som er lik kroppens egne. Vi sier at de er bioidentiske. Husk at man aldri kan komme i balanse ved å bruke fremmede eller unaturlige hormoner. Derfor er det godt å vite at det finnes alternativer til den gjengse medisinske behandlingen av plager i overgangsalderen (selv om konvensjonell medisin hevder at det finnes ingen alternativer). Retningslinjene overfor er basert på bruk av naturlige hormoner. Man merker fort en bedring når man er kommet på det rette sporet."

Kloke ord. Dette er ingen sykdom. Dette er en fase som skal gi meg åndelig vekst og individuell frihet. Overopphetede hjerner er bare en midlertidig tilstand. Jeg må bare finne balansen. Ikke proppe meg full med alskens merkverdige greier. Det kan føles ubehagelig å være i denne situasjonen, og kanskje trenger jeg noe hjelp. På jakt etter balansen. "Husk at man aldri kan komme i balanse ved å bruke fremmede eller unaturlige hormoner." Innput utenfra er bra, men det må balanseres. Informasjon utenfra i den ene skåla, egne tanker, funderinger og slutninger i den andre. Balanse. Roligere telefonsentral.

Og - i følge forståsegpåere; "Man merker fort en bedring når man er kommet på det rette sporet."

---------

Måtte bare forfølge den ville assosiasjonen min som poppet opp når jeg skulle sette dagens bloggoverskrift :) Med et overopphetet hode, etter to intense undervisningsdager, så er følelsen av hetetokter slett ikke fremmed. Det går fort, man bombaderes med informasjon, fremmedord, definisjoner og teorier. For ikke snakke om alle de smarte franskemenn med navn det ikke går an å gjette uttalen på for oss som ikke kan annen fransk enn "vollevokosje..."

Men om jeg plages av hetetokter, så er trolig den boblende og kriblende følelsen i kroppen noe helt annet. En stadig voksende nysgjerrighet på dette merkelige faget, på denne uvante måten å se verden på, på aha-opplevelser og komiske situasjoner. På begreper og intensjoner.

Nå stuper Jens Stoltenberg kråke med stresskofferten på hodet, mens jeg titter på "Skrik"'s nye konkurrent - det hvite lerretet. Og utspekulerte fagbokforfattere sniker inn marxistiske tanker i naturfagbøker og Hotel Cæsar-Julie sitter plutselig fast i gjørma sammen med gutta på skauen. Og kairos danser tango med etos og patos er veggpryd. Heyerdahl ønsker seg skøyter til jul, og Erlend skviser eremittkrepser. Og i Danmark har de fått kanoner på hjernen. Ja, også Ibsen, da. Som skal svinge seg i pyramidene mens muslimene koser seg med Bokhandleren i Kabul.

På tide å legge seg, sa du?

:)

Ingen kommentarer