lørdag, desember 10, 2011

10. desember - Dans!


Jeg sitter her med litt sommerfugler i magen nå, for i kveld er det julebord sammen med - for meg - bare ukjente mennesker. Og når dagens artist viste seg å være Elling Reitan, traff det nydelige dansebildet hans meg rett i hjertet. For jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sagt til meg selv at "... i mitt neste liv skal jeg danse hele tiden!". Det er en deilig tanke, og samtidig en trist en. For hva med dette livet? Her og nå? Jeg drømmer om å flyte vakkert og grasiøst over gulvet, bare la musikken lede meg rundt... og *poff* så er de nydelige bildene erstattet med et litt annet ett... en vraltende flodhest som stamper rundt med lukkede øyne - i den tro at den er både grasiøs og vakker... 

Så sukker jeg litt. For bildet er ikke tull. Det dukker alt for ofte frem. Men på gode dager kan jeg gripe tak i en dose selvUhøytidelighet og tenke at, herlighet, who cares! Dans, Åshild - dans, ja, dans oppå bordet! 


...

Dagens film handler om å gi seg selv av livets gleder. LIVSGLEDE. Nydelig, nydelig, nydelig. For meg er det det dans og musikk handler om også... Å tillate seg selv gleden som ligger i å være i ett med musikken. 
Ingen kunne noensinne ha forestilt seg hvilken innvirkning den mystiske, fremmede kvinnen Vianne Rocher (Juliette Binoche), ville få på det lille sta og tradisjonsbundne samfunnet i den rolige franske landsbyen Lansquenet.

Vinteren 1959 kommer Vianne og hennes åtte år gamle datter til landsbyen hvor livet har stått stille i de siste 100 årene.. Allerede etter et par dager åpner hun en veldig spesiell sjokoladebutikk - fylt til randen med den nydeligste konfekt som får munnen til å løpe i vann.

Viannes evne til oppfatte kundens private ønsker og tilfredstille dem med akkurat den rette type sjokolade, vekker innbyggernes glemte appetitt og får dem til å bli fra seg av glede og gi seg hen til fristelsene.

Byens adelsmann og selvutvalgte leder, adelsmannen Comte de Reynaud (Alfred Molina) er rystet over hvordan Vianne frister landsbyfolket med sine delikatesser. I frykt for at sjokoladen vil forderve byen, akter han å nekte alle å entre Viannes butikk i håp om at det vil drive henne ut av byen for alltid.

Når den kjekke sigøyneren Roux (Johnny Depp) kommer til byen og slår seg sammen med Vianne, står en dramatisk konfrontasjon på trappene mellom de som foretrekker de gamle tradisjonene og de som nyter det nye livet de har oppdaget gjennom sjokoladens gleder.

...


2 kommentarer

Marianne/skorpionen sa...

Fantastisk flott bilde du har laget!! Og kos deg masse i kveld!
Forresten, så synes jeg du skal danse jeg, dans som du drømmer om uansett form og figur! Vær deg selv - som jeg tror du er veldig flink til!
Også en ting til på tampen.... den filmen er bare herlig (og ikke minst pga den mannlige skuespilleren)
Ha en flott kveld 'klem'

Helle Gerd sa...

Kære Åshild.
Det er da helt utrolig så flittig og energisk du er. Hver dag skal jeg lige ind op din blog og se hvad du nu har fundet på.
Og dans endelig løs, det er da herligt, ligesom at synge i vilden sky, vel vidende at det lyder skrækkeligt, men man har det godt imens.
Kærlig hilsen Helle.