onsdag, desember 04, 2013

Et lite uttrykk - luke 4

  
Frodighet? Æsj! Da snakker vi dårlige vibber! En slags flau omskriving av noe som egentlig ikke er bra... En besk snillisme i møte med folk som tar alt for stor plass, enten det er fysisk eller psykisk! Tjukkaser eller brutuser som vi skal være litt snille med og kalle "frodige" mennesker... Ach tvi! Vi liker ikke frodighet! Frodighet handler om dårlig kontroll og selvbeherskelse. Sant? Enten mennesker som spiser for mye eller mennesker som ler for høyt eller er for fulle av seg selv. Jadda, vi smiler og kaller dem frodige.... 

Herlighet. HERLIGHET, Åshild! Tenk at jeg måtte bli nesten førti før jeg kunne våge se alt det fantastiske som ligger nettopp i FRODIGHETEN! 

Vi er så mange som har lagt opp livet vårt etter tanken om at for mye av det gode ikke er bra. At det er greit med litt, men ikke for mye. At måtehold er en dyd. At evnen til å moderere seg er viktig. Og joda, det har noe for seg. Men faren er når vi blir fanatiske. Når det aldri blir rom for å ta'n heeeelt ut. Når vi aldri kan gi helt slipp fordi vi da blir for mye. Da ender vi opp med noe som kan minne om en tvangstrøye. Den hindrer oss i å bevege oss slik det er naturlig for oss. Den begrenser pusten vår. Og dessuten blir vi så skremmende uniforme. 

Det er tid for å slå et slag for frodigheten! For høy spontan latter, for svære fingermalte bilder, for vill ur-dans, for rå humor, for laossbrennepushupsogholdins! For ROM. For Raushet. For armslag og sprelleplass! For farger og former. For lyder og smaker og berøringer. Det er i sånne glimt av frodighet livet ligger. 

Ikke vær redd deg selv. Ikke vær redd for å ta plass. Ironisk nok er det nemlig sånn at når vi våger å ta plass med den vi er og det vi har, så gir vi også de rundt oss mye større plass til å være den de er med det de har. Frodighet smitter. Be warned ;)

4 kommentarer

Anne Martea sa...

JAAAAA!

og gid-det--var-så-vel i vestfold! Får ikke plass til å puste her!

Marianne/skorpionen sa...

Herlig!!! Du har en evne til å få folk til å smile.
Tusen takk *klem*

Kjersti sa...

Flott Åshild!! Du har da vel alltid vært litt Frodig:)
Men kanskje det er et privilegium forbeholdt godt voksne å tåle det så godt…:)
Ha ei frodig og trivelig førjulstid vennen!
Klem

Jill sa...

Herlig bloggpost som fikk frem gliset mitt ihvertfall og ja jeg ser deg for meg, din kreative sjel. Du er herlig ♥

Stor adventsklem fra ei som osgå er frodig, men på sin egen beige måte ♥ Alright det også :D